środa, 29 października 2014

Sero-makowiec na kruchym spodzie

To ciasto to dwa w jednym czyli sernik i makowiec razem. Pyszne połączenie, świetnie będzie się prezentowało na rodzinych uroczystościach i na świątecznym stole.








Składniki:

Na ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g cukru
150 g masła
1 jajko


trochę masła do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Masa:
1/2 szklanki mielonego maku
250 g kremowego twarogu (kilkakrotnie mielonego)
200 g gęstej śmietany o zaw. tł 24% (Schmand)
200 g cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jabłko

Wykonanie: 

  1. Na stolnicę wysyp obie mąki, cukier i masło, posiekaj razem, utwórz kopczyk, zrób dołek i wbij jajko. Wyrób gładkie ciasto. Gdyby nie chciało się połączyć dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody. Mak zaparz wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
  2. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą. Z ciasta odłóż ok. 100 g, zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Resztą ciasta wylep spód i rant o wysokości ok. 1,5 cm. Schłodź w lodówce ok. 40 minut. Spód podpiecz w 180 st. przez 25 minut. Wystudź.
  3. Do misy miksera włóż ser i śmietanę, dodaj cukier, wymieszaj. Mieszając dodawaj pojedynczo jajka. Mak porządnie odcedź, można na sitku z bardzo drobnymi oczkami lub wyłożonym gazą. Dodaj do masy serowej, dodaj też mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj, nie ubijając już za długo. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Na wystudzony spód wylej masę serową, na wierzch zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 40 minut. Ciasto po schłodzeniu można dodatkowo polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!