czwartek, 13 listopada 2014

Buraczki z jabłkiem w sosie cytrusowym

Pieczone buraczki z jabłkiem i orzechami w lekkim cytrusowo-musztardowym dressingu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu, można ją podać na ciepło lub zimno.





Składniki:
3-4 średniej wielkości buraczki
1 duże jabłko
6-7 orzechów włoskich
1 łyżka masła

Na dressing:
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Buraczki zawiń w folię aluminiową i upiecz w 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę. 
  2. Jabłko nie obieraj, pokrój w kostkę.
  3. Do rondelka wlej sok z pomarańczy i cytryny, dodaj musztardę, ocet balsamiczny i miód. Podgrzewaj, aż sos prawie o połowę się zredukuje. Dopraw go solą i ew. pieprzem. 
  4. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłko i lekko je zrumień, dodaj buraczki. Podsmaż krótko i wyłóż na talerz. 
  5. Orzechy podpraż na suchej patelni.
  6. Podawaj na ciepło polane ciepłym dressingiem. Posyp kawałkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!