piątek, 14 listopada 2014

Ciastka makowe

Kruche ciasteczka z makiem o lekko pomarańczowym aromacie, świetne do herbaty czy kawy. Ciasteczka możesz zapakować w ładne pudełeczko i będzie słodkim upominkiem, np. świątecznym.








Skłaniki:
200 g masła
140 g cukru
1 żółtko
330 g jasnej mąki orkiszowej
1 pomarańcza, skórka i sok
2 łyżki mielonego, suchego maku

lukier 
kolorowe ozdoby cukrowe

Wykonanie:

1. Masło włóż do misy robota, dodaj cukier i utrzyj do białości. Dodaj żółtko, sok i skórkę z pomarańczy. Ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i mak, ucieraj aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

3. Blat posyp mąką, ciasto podsypuj lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Metalowymi foremkami wycinaj dowolne kształty. Piecz 10-12 minut. 

4. Schłodzone ciastka możesz polukrować i posypać posypką cukrową lub zrobić inną dowolną polewę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!