poniedziałek, 10 listopada 2014

Cukinia w czosnkowym cieście

  • Plastry cukinii smażone w cieście naleśnikowym o czosnkowym posmaku. Cukinia pod wpływem smażenia delikatnie miękknie a panierka jest bardzo chrupiąca. Prosty i smaczny przepis.



Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1,5 szklanki mąki orkiszwej jasnej lub pszennej
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielona papryka ostra
3/4 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia

1 duża, ale młoda cukinia (moja ważyła 1 kg)

Wykonanie:

1. Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój ją w plastry o szerkości 0,5 cm. Plastry posól i zostaw na 30 minut, by cukinia się "spociła". Przed smażeniem wytrzyj każdy plaster ręcznikiem papierowym, by nie było już na nich wody.



2. Jajka ubj z mlekiem, dodaj mąkę i olej, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do ciasta dolewaj wody gazowanej, stopniowo, bo ciasto nie może być rzadkie. Dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj porządnie.

3. Na patelnię wlej olej, rozgrzej. Plastry cukini maczaj w cieście i smaż do zrumienienia. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odciekł nadmiar tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!