sobota, 8 listopada 2014

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

  • Gołąbki zrobione tak samo jak te tradycyjne, tylko tutaj zamiast ryżu jest kasza. Ugotowane w sosie pomidorowym są bardzo delikatne i aromatyczne.


  • Składniki:

    1 główka kapusty
    200 g kaszy jęczmiennej
    700 g mięsa mielonego wieprzowego
    500 g gotowej pulpy pomidorowej
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1-2 łyżeczki soli
    1 łyżka mielonego pieprzu
    2 łyżki suszonych, zmielonych grzybów
    2 łyżki koperku (może być mrożony)
  • Wykonanie:
  • 1. Z kapusty wytnij głąb i podetnij dookoła liście, by łatwiej było je ściągać. Kapustę włóż do dużego garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i gotuj na wolnym ogniu. Wodę można lekko posolić. Gdy liście kapusty będą obgotowane stopniowo je ściągaj.
  • 2. Kaszę opłócz 2-3 razy zimną wodą i zalej 1 szklanką wody, gotuj ok. 8 minut, kasza nie musi być miękka, dojdzie podczas gotowania gołąbków.
  • 3. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na oleju.
  • 4. Do miski przełóż kaszę, mięso, cebulę, dodaj mielone grzyby, sól, pieprz, wymieszaj najlepiej ręką.
  • 5. Na każdy liść nakładaj ok. 2-3 łyżek farszu, zawijaj ciasno zaczynając od dołu a potem boki. Układaj gołąbki ciasno w garnku.
  • 6. Pulpę pomidorową wymieszaj z 1 litrem przegotowanej wody, dopraw solą i pieprzem, zalej gołąbki, na wierzch posyp koperek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!