piątek, 7 listopada 2014

Gulasz paprykowo-selerowy

Kremowy gulasz, z dodatkiem papryki i seleru naciowego, pyszny i zdrowy. Najlepiej podawać z kaszą.






Składniki:

600 g sznycli wieprzowych
2 czerwone papryki
2 łodygi selera naciowego
szczypior
olej do smażenia

1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki ostrej przyprawy z chilli (piri-piri)
sól, pieprz

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 
2 czubate łyżeczki mąki


Wykonanie:
  1. Mięso pokrój w podłużne paski. Posyp cząbrem, kolendrą, curry, przyprawą piri-piri. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż.
  2. Paprykę pokrój w dużą kostkę a seler w talarki. Wrzuć do mięsa i smaż razem ok. 6-7 minut, często mieszając. Dolej 1 szklankę wody, zmniejsz ogień i duś aż mięso i warzywa zmiękkną. Gdyby woda całkowicie wyparowała uzupełnij ją. Dodaj sól i pieprz.
  3. Do śmietanki wsyp mąkę i wymieszaj energicznie by nie było grudek, dodaj do gulaszu i energicznie mieszając rozprowadź. Gulasz na sam koniec posyp siekanym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!