niedziela, 9 listopada 2014

Gulasz z indyka i grzybów

  • Aromatyczny gulasz z udziałem leśnych grzybów i kęsami indyka. Szybki, prosty, bardzo kremowy, idealnie pasuje tu kasza jęczmienna czy gryczana.


  • Składniki:

    600 g piersi z indyka
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżka cząbru
    sól, pieprz
    olej rzepakowy

    600 g obgotowanych grzybów leśnych
    1 szklanka wywaru spod gotowania grzybów
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    3 łyżki masła
    kilka gałązek tymianku
    2-3 łyżki crème fraîche
  • Wykonanie:
  • 1. Pierś indyka pokrój w małe kęsy. Dopraw kolendrą, cząbrem, solą i pieprzem. Obsmaż na oleju. Odłóż na talerz.
  • 2. Cebulę poszatkuj w pióra. Na patelnię po indyku daj masło, wrzuć cebulę i podsmaż, aż się lekko zabrązowi. Dodaj grzyby i smaż razem z 5 minut. Wrzuć też kęsy indyka, wlej wywar z grzybów i duś z 10 minut. Na sam koniec wrzuć listki tymianku i dodaj crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!