sobota, 8 listopada 2014

Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem

  • Słodycz marchwi i batatów podkręcona rozgrzewającym imbirem i chilli, zaskakująco dobra kombinacja z boczniakiem mikołajkowym. Krem ma intensywnie pomarańczowy kolor i jest bardzo sycący. Polecam na zimne dni.





Składniki:

Krem:
600 g marchwi
400 batata (słodki ziemniak)
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżka masła
sól, pieprz

200 g boczniaka mikołajkowego
150 g ryżu długoziarnistego
sól, pieprz

Wykonanie:

1. W dużym garnku zagotuj 1,3 litra wody. Marchewkę i batata obierz i pokrój w duże kawałki. Do gotującej wody wrzuć warzywa, gotuj aż będą miękkie. W połowie gotowania dodaj imbir i płatki chilli.

2. Na patelnię wrzuć masło i rozpuść, dodaj grzyby i smaż je ok. 8 minut, często mieszając. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.

3. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.

4. Zupę zblenduj na gładko, dopraw solą.

5. Zupę nalej na talerz, na środek połóż ryż - ok. 2-3 łyżek a na górę grzybki. Talerz udekoruj listkami kolendry i maleńkimi kleksami ze śmietanki.

Boczniak mikołajkowy inaczej boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym, twardym trzonem, w kolorze białym. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal. Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię. W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. Grzyby te nie wymagają mycia i można je przechowywać do siedmiu dni w lodówce. (źródło częściowo: planto.eu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!