niedziela, 9 listopada 2014

Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy

  • Kombinacja dyni, suszonych pomidorów z zalewy i włoskiej szynki okazała się niezwykle aromatyczna. Smaki uzupełniają się, tworząc świetny sos do makaronu. Potrawa z włoskimi smakami.





Składniki:


300 g dyni piżmowej
100 g włoskiej surowej szynki podsuszanej (Prosciutto crudo italiano)
70 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2-3 łyżki oleju spod pomidorów
400 g słodkiej śmietanki
200 g crème fraîche
2 łyżki siekanej natki pietruszki
70 g włoskiego sera Pecorino
350 g makaronu
sól, pieprz


Wykonanie:

1. Dynię nie obieraj, jedynie wydrąż pestki, ułóż na blaszce i zapiecz w 200 st. C przez 30 minut. Wyciągnij, zostaw do przestygnięcia. Pokrój w dużą kostkę.

2. Szynkę pokrój w dużą kostkę, smaż aż zrobi się chrupiąca, na suchej patelni.

3. Pomidory pokrój w paski i razem z dwoma łyżkami oleju dodaj do przesmażonej szynki. Przesmażaj razem przez ok. 5 minut, mieszaj często by się nie przypaliło.

4. Na patelnię dodaj śmietankę słodką i crème fraîche, podgrzewaj mieszając przez jakieś 5 minut. Pod koniec dodaj dynię i siekaną pietruszkę. Sos dopraw solą i pieprzem.

5. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, powinien być al`dente. Trzymaj w cieple do momentu podania.

6. Ciepły makaron podawaj z sosem i startym serem pecorino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!