sobota, 8 listopada 2014

Kule śnieżne

Migdałowo-pomarańczowe kruche ciastka, łatwe do zrobienia. Ucieszą nasze dzieciaki bo wyglądają jak kulki śniegowe.






Składniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
200 g miękkiego masła
1 żółtko
80 g cukru pudru
120 g mielonych migdałów
skórka otarta z 1 pomarańczy


cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i dalej ucieraj. Dodaj mąkę, mielone migdały i skórkę pomarańczową i ucieraj aż ciasto będzie jednolite. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez 30 minut.

2. Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, układaj w odstępach na blaszce. Piecz w 190 st. C przez 17-20 minut. Wystudź. Posyp obficie cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!