sobota, 8 listopada 2014

Nadziewane brązowe pieczarki i krem z marchewki

Delikatny i lekko słodki krem z marchewki podaję w towarzystwie zapiekanej pieczarki z nadzieniem na ostro. Pieczarki po zapieczeniu pozostają jędrne i soczyste. Świetna, lekka przystawka lub lekki obiad. 







Składniki:


Na krem marchewkowy:
600 g marchwi
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Nadziewane pieczarki:
4-6 dużych, brązowych pieczarek
150 g surowego boczku
80 g ryżu długoziarnistego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka startego sera pecorino lub parmesanu
2-3 łodyżki szczypiorku
sól, pieprz

Do podania:
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
listki pietruszki


Wykonanie:

1. Ryż ugotuj. Boczek pokrój w słupki, usmaż bez użycia tłuszczu na patelni, aż zrobi się chrupiący. W misce wymieszaj ryż, boczek, posiekany szczypiorek z 1 łyżką jogurtu greckiego, dopraw solą i pieprzem.
2. Pieczarki oczyść, odłam nóżki, napełnij farszem. Ułóż w formie żaroodpornej, posyp startym serem i zapiecz w 200 st. C przez 15 minut.
3. W garnku zagotuj 1,3 l wody. Marchew obierz i pokrój na 3-4 kawałki, włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Zblenduj na krem, dopraw mieloną kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem.
4. Krem z marchwi podawaj w miseczkach z kleksem  kwaśnej śmietany lub z greckim jogurtem i listkami pietruszki. Osobno na talerzu podaj pieczarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!