niedziela, 9 listopada 2014

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

  • Ten chlebek robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Jest tak pyszny, że zjedliśmy go na raz. Pachnie i smakuje lepiej jak znane bagietki ziołowe ze sklepu. Jest bardzo mięciutki.


Składniki:


Ciasto:
10 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
60 g roztopionego i zimnego masła
1 jajko
1-2 łyżeczki soli


Nadzienie:
60 g stopionego masła
4-5 ząbków czosnku
1 garść siekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Wykonanie:

1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw, by drożdże się spieniły. Do miski dodaj resztę składników i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Najłatwiej użyć miksera z hakiem. Miskę z ciastem przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Nadzienie: do stopionego, ale przestudzonego masła dodaj sprasowany czosnek, natkę pietruszki, szczypior i dopraw solą i pieprzem.


3. Prostokąt pokrój na 3 pasy wzdłuż dłuższego boku. Jeden pas posmaruj nadzieniem i przykryj go następnym, ten również posmaruj masłem z ziołami i przykryj 3 pasem, który również posmaruj nadzieniem.



4. Keksówkę o rozm. 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw ją pionowo.


5. Pasy pokrój w kwadraty, takie by się zmieściły do keksówki. W keksówce układaj kwadraty, zawsze smarowaną stroną do góry. Postaw formę poziomo i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Jeśli masz wrażenie, że keksówka jest zbyt duża to się nie martw, bo ciasto tak wyrośnie, że ją całkowicie wypełni.


6. Wyrośnięty chlebek włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!