sobota, 8 listopada 2014

Pikantna szynka domowa

  • Macerowana na ostro szynka, gotowana z anyżem, korą cynamonu będzie świetnym dodatkiem i smakołykiem na świąteczny stół. Szyneczka jest bardzo krucha, ale zwarta, można ją bez problemu kroić w plastry.


Składniki:

1,1 kg surowej szynki wieprzowej
2 łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 -3 łyżki melasy

Zalewa:
ok. 2-3 l wody
2 ząbki czosnku
3-4 ziela angielskiego
1 anyż
1 kora cynamonu
sól

Wykonanie:

1. Szynkę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj melasę, jeśli nie jest za płynna możesz ją delikatnie ogrzać. Szynkę natrzyj przyprawami. Włóż do miski, zamknij i wstaw na 2 dni do lodówki.
2. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy, zagotuj, włóż szynkę. Wody musi być tyle, by przykrywała całkowicie mięso. Gotuj na wolnym ogniu 3 godziny. Wyłącz palnik a szynkę pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Krój ją na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!