niedziela, 9 listopada 2014

Potrawka cytrynowa

  • Kremowy sos cytrynowy o słodkim posmaku, z dodatkiem delikantego mięsa kurczaka, rodzynkami i agrestem. Ta potrawka jest u nas tradycją, gotujemy ją od pokoleń, robiona też była i jest na wszelkich imprezach: weselach, Komuniach, obiadach rodzinnych. Podajemy ją z ryżem.





Składniki:

1 l bulionu*
3-4 ugotowane podudzia kurczaka
150 g słodkiej śmietany
2 żółtka
70 g masła
4-5 łyżek mąki
2 cytryny
5 łyżek cukru
1 garść rodzynek
1 mały słoik agrestu z kompotu

ryż


Wykonanie:

1. Rodzynki włóż do miseczki i zaparz wrzątkiem, zostaw je tak, aż do momentu użycia. Z udek zdejmij skórę a mięso odziel od kości.

2. W dosyć dużym garnku rozpuść masło, zmniejsz całkowicie ogień i mieszając dodawaj mąki. Następnie, najlepiej chochlą, dolewaj stopniowo lekko ciepły bulion. Całość zagotuj, cały czas mieszając, by się nie przypaliło.

3. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką. Zahartuj gorącym sosem (dodawaj po troszku sosu ok. 2-3 łyżki i intensywnie mieszaj). Całość możesz teraz przelać do sosu, cały czas mieszając, zagotuj. Dorzuć odsączone rodzynki, mięso z udek i agrest.

4. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do sosu, dosmacz cukrem. Jeśli sos jest dla Ciebie mało kwaskowy możesz wcisnąć sok z jeszcze jednej cytryny.

Bulion, który używamy do potrawki to ugotowany wcześniej rosół. W rosole gotujemy też udka kurczaka. Rosół możemy ugotować dzień wcześniej, część zjeść na obiad a resztę przecedzić i wykorzystać do zrobienia potrawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!