sobota, 8 listopada 2014

Roladki z boczniakiem w sosie

  • Boczniak to bardzo wdzięczny grzyb, dający się nawet zawinąć w roladce. Smakuje ciekawie i nie traci swej jędrności po obróbce termicznej. Przygotowałam z nim również sosik do ryżu. Pyszna propozycja obiadowa.




Składniki (na 2 porcje):
2 piersi kurczaka
listki kolendry
sól, pieprz
300 g boczniaka
4 marchewki
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki 
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
1. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.

2. Filety rozkrój w poprzek, ale ak by ich nie rozciąć do końca ale by otrzymać jeden płat. Włóż do mocnego worka i delikatnie rozbij. Posól i posyp pieprzem. Na każdy układaj po1 dużym boczniaku i po 2-3 listki kolendry. Zwijaj w roladkę i zepnij patykiem lub wykałaczkami.



3. W garnku lub patelni, ale takiej do zapiekania w piekarniku wlej z 2 łyżki oleju i obsmaż roladki na złoto, dolej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek lub patelnię folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiekaj ok. 15 minut.



4. Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę. Resztę grzybów pokrój w duże paski. Na patelni rozpuść masło, wrzuć marchewkę i smaż ją z 5 minut. Dodaj też grzyby i przesmaż krótko, często mieszając. Dolej 3/4 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Duś aż marchewka zmiękknie. Dodaj posiekaną kolendrę (ok. 5-6 listków).

5. Do sosu z marchewką dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj. Do pół kubka wody z kranu dodaj mąkę, wymieszaj energicznie a to wlej do sosu, by go zagęścić.



6. Na talerz nakładaj sos z marchewką i boczniakiem, pokrojoną roladkę i ryż. Udekoruj listkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!