sobota, 8 listopada 2014

Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów

  • Korzenny, pachnący spód ciasteczkowy, na nim masa serowa z kawałkami krokantu. Pyszny, słodki, nietypowy sernik z krokantową polewą.





Składniki:

Spód:
250 g ciastek korzennych typu Gewürz-Spekulatius (dostępne także w pl Lidlu i Aldi)
60 g masła


Masa serowa:
500 g kremowego serka tłustego (40%), klkakrotnie zmielonego
100 g cukru pudru
3 jajka
4 cukierki krokantowe, Blätterkrokant-Kugeln
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Polewa:
4 cukierki krokantowe
50 g słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 płaska łyżka kakao



Dekoracja:
1/4 pomarańczy, skórka
cukrowa posypka
3-4 ciastka spekulatiusy, pokruszone


Wykonanie:

1. Ciastka zmiel. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj dokładnie z ciastkami i wyłóż spód okrągłej formy o śr. 16 cm, wyściełanej uprzednio papierem do pieczenia. Spód wstaw do ldówki. Cukierki do masy serowej grubo przesiekaj.

2. Wszystkie składniki do masy serowej muszą być o temperaturze pokojowej. Do misy miksera daj ser i zmiksuj z cukrem puderm. Podczas miksowania dodawaj po 1 jajku. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i posiekane cukierki krokantowe.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Sernik piecz przez 25 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejsz temp. do 130 st. C i piecz przez 70 minut. Piekarnik wyłącz i studź w nim sernik przez 5 minut, potem stopniowo otwieraj drzwiczki piekarnika. Sernik wyłóż i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

4. Polewa: cukierki posiekaj drobno. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj masło, cukierki, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Jak już masa się rozpuści i połączy dodaj kakao. Pogotuj chwilkę i zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdyby w polewie pojawiły się grudki możesz przelać ją przez sitko. Zimną polewą posmaruj schłodzony sernik.

5. Pomarańczę sparz. Zetnij ostrym nożykiem lub zesterem cieniutkie paseczki, które ułóż na środek sernika. Sernik możesz też udekorować posypką cukrową i pokruszonymi ciastkami spekulatiusami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!