piątek, 14 listopada 2014

Udka na ostro zapiekane w soku z ananasa

Udka pieczone w soku z ananasa są delikatne, ale przez dodatek sosu z chilli są pikantne i wyraźne w smaku. Niewiele dodatków a wyszło pyszne i aromatyczne danie.






Składniki:
1100 g udek z kurczaka
4 łyżki ostrego sosu z chilli, np. piri-piri
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka soku z ananasa 
(użyłam z puszki z ananasem, plastry ananasa wykorzystałam wcześniej do ciasta)


Wykonanie:

1. Udka umyj i osusz. Ułóż w misce. 

2. Wymieszaj składniki marynaty: sok z ananasa, sos z chilli i sos sojowy. Polej nim udka, dobrze żeby były zanurzone w marynacie. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

3. Udka przełóż z marynatą do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj do 1 godziny. Udka w trakcie pieczenia przekręcaj by się ładnie przypiekły. Podawaj razem z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!