sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne z migdałami

  • W każde święta zgodnie z tradycją pieczemy pierniczki, najlepiej tydzień przed, by zdążyły zmiękknąć. Nasze ciasteczka pachną pomarańczą i są z dodatkiem siekanych migdałów i prawdziwego miodu.



  • Składniki:

    250 g miodu
    100 g brązowego cukru
    150 g masła
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jajko
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika
    100 g siekanych migdałów
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    Lukier:
    1 białko
    150-200 g cukru pudru
    2 łyżeczki soku z pomarańczy
    2 łyżki kakao
    woreczek do mrożenia
    końcówka z malutkim otworem
    patyczki (do rysowania lukrem)

    posypka cukrowa

Wykonanie:

1. Miód, cukier, masło włóż do garnuszka i rozpuść na małym ogniu, mieszaj, masa nie może się zagotować, ale tyle podgrzać, aż cukier się prawie rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i mieszając mikserem dodawaj masę miodową, krótko zmiksuj. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.

3. Następnego dnia wyłóż ciasto z lodówki na przynajmniej 1 godzinę przed wałkowaniem.

4.Blat posyp mąką i rozwałkowuj ciasto - najlepiej partiami - na grubość ok. 0,5 cm. Dowolnymi foremkami wykrawaj ulubione kształty. Układaj w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciastka piecz do 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

5. Na lukier ubij białko na sztywno, dodaj ok. 150 g cukru pudru, wmiksuj. Jeśli lukier nie jest jeszcze gęsty (ścieka swobodnie z mieszadła miksera) to dodawaj po trochu cukru pudru i miskuj, sprawdzaj czy konsystencja lukru jest odpowiednia. Lukier podziel na 2 miski, do jednej dodaj kakao, do drugiej sok z pomarańczy (tylko niewielką ilość, bo lukier zrobi się zbyt rzadki).

6. Gotowy lukier możesz włożyć do woreczka z uciętym rogiem, z końcówką i takim rysować wzorki na piernikach. Albo dekorować łyżeczką i posypywać kolorowymi posypkami. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Pierniki najlepiej zostawić na blaszce na kilka godzin, by lukier całkowicie zastygł. Potem przełożyć ciastka do metalowych puszek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!