sobota, 24 stycznia 2015

Łosoś zapiekany pod pistacjami

Dziki łosoś zapieczony pod chrupiącą skorupą z pistacji i parmezanu.




Składniki:
3 porcje łososia (każda ok. 130 g)
1/2 cytryny, sok
sól, pieprz

Skorupka:
70 g pistacji
1 łyżka uprażonego sezamu
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka masła
1-2 łyżki oleju smakowego, np. Kujawski

Wykonanie:

1. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy.

2. Pistacje siekamy, można w blenderze, ale nie za długo, bo to nie ma myć mąka. W miseczce mieszamy pistacje, sezam, migdały, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy rękoma, powstanie coś jak kruszonka.



3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg). Formę żaroodporną smarujemy cienko masłem, kładziemy łososia a na niego wykładamy kruszonkę. Pieczemy ok. 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!