środa, 14 stycznia 2015

Roladki z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami

  • Pyszne połączenie nadzienia w roladach sprawiło, że nie były nudne. Bez panierki, bez soli, duszone w papierze na niewielkiej ilości tłuszczu, są idealne dla wszystkich będących na diecie lub lubiących się zdrowo odżywiać. Roladki podaję z kaszą jaglaną wzbogaconą smakowo pietruszką.




Składniki:

2 piersi z kurczaka
pieprz ziołowy
2-3 łyżki oleju do smażenia

Nadzienie:
50 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
150 g sera z niebieską pleśnią (np. Castello Danable, 50% tł.)

2 arkusze papieru do pieczenia o wym. 38x42 cm
nitka bawełniana



Wykonanie:

1. Piersi kurczaka umyj, osusz, przekrój wzdłuż ale nie rozcinając do końca. Rozłóż i rozbij delikatnie. Posyp pieprzem.



2. Na każdy płat pokrusz ser pleśniowy, posyp żurawiną i lekko przesiekanymi orzechami włoskimi.


3. Pierś delikatnie ale w miarę mocno zwiń w roladę. Roladę przełóż na arkusz papieru do pieczenia.


4. Roladę zawiń ciasno w papier do pieczenia, boki zakręć i zawiąż bawełnianą nitką.


5. Na rozgrzaną patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, połóż roladki i smaż z każdej strony po 6-7 minut.


6. Usmażone roladki przełóż ostrożnie na deskę i zostaw na ok. 7-8 minut. Jeśli zależy Ci na sosie który wytworzył się w środku w papierze to przełóż roladki na głęboki talerz i wtedy rozwijaj z papieru.


7. Roladki pokrój w plastry lub podawaj w całości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!