poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zapiekane naleśniki orkiszowe z gryczanym farszem

U mnie kasza pojawia się na stole dosyć często, jadamy ją bardzo chętnie. Tym razem pojawia się w farszu w spółce z twarogiem, zawinięta w orkiszowy naleśnik i zapieczona w sosie pomidorowym pod serkiem kozim i mozzarellą.




Składniki:
Naleśniki:
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
150 g razowej mąki orkiszowej
sól, pieprz
150 ml wody gazowanej

Farsz:
100 g sypkiej kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1-1,5 szklanki bulionu
150 twarogu półtłustego
ew. sól (jeśli bulion nie był solony)

Sos pomidorowy:
200 g pulpy pomidorowej z kawałkami pomidorów
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz

Wierzch:
50 g kremowego serka koziego
125 g mozzarelli

szczypior do posypania

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na naleśniki - oprócz wody gazowanej - zmiksuj razem, odstaw na 30 minut. Potem dolej wodę gazowaną i zmiksuj.

2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż, dodaj czosnek i sypką kaszę. Przesmaż razem, mieszaj często, podlej bulionem i zostaw na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka.

3. Patelnię przesmaruj lekko olejem, wylewaj ciasto i smaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk (patelnia o śred. 20 cm).

4. Pulpę pomidorową zmieszaj z przyprawami.

5. Przestudzoną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Dosmacz solą i pieprzem.

6. Na naleśniki nakładaj ok. 2-3 łyżki farszu, rozkładaj na całym naleśniku zostawiając ok. 1 cm rant.


7. Zwijaj je w rulony i układaj w naczyniu do zapiekania.


8. Naleśniki polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp serami.



9. Naleśniki zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Przed podaniem można posypać siekanym szczypiorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!