sobota, 25 lipca 2015

Naleśniki z mąki z cieciorki z czekoladowym twarożkiem i truskawkami

Niezwykle elastyczne a zarazem mięciutkie naleśniki. Nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Podałam je z czekoladowym twarożkiem i sosem truskawkowym.


Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru
230 ml mleka
100 g mąki z cieciorki
100 g mąki orkiszowej jasnej
60 ml wody gazowanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
100 g czekolady mlecznej
2 łyżeczki mleka
200 g tłustego twarogu (zmielonego)

Do podania:
400 g truskawek
1 łyżka cukru

Wykonanie:

1. Na naleśniki: jajka, cukier i mleko zmiksuj, dodaj mąki i proszek do pieczenia i odstaw na 30 minut.

2. Czekoladę rozpuść z 2 łyżeczkami mleka. Przestudź trochę a potem wymieszaj z twarogiem. Można jeszcze razem zblendować, by ser był bardziej gładki.

3. Do masy naleśnikowej dolej wodę gazowaną, zmiksuj, ciasto musi być płynne ale nie za rzadkie. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej, można ją przed pierwszym smażeniem lekko natłuścić. Z takiej porcji wyszło mi 8 naleśników o średnicy 20 cm.



4. Truskawki umyj, oderwij szypułki, pokrój w małe części, rozgnieć je lekko widelcem i dodaj trochę cukru. Wymieszaj.

5. Każdy naleśnik posmaruj po całej powierzchni serkiem i zroluj. Krój na mniejsze kawałki i podawaj z sosem truskawkowym.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!