sobota, 26 listopada 2016

Pieczone, fioletowe warzywa

Jedliście kiedyś fioletową marchewkę? Ja dopiero pierwszy raz miałam z nią do czynienia, smakuje prawie identycznie jak pomarańczowa, ale prezentuje się niezwykle malowniczo. Wszystkie użyte dzisiaj warzywa mają barwę w odcieniach purpury, niestety potrafią nieźle nabrudzić. Warzywa po upieczeniu smakują jak czipsy, lekko chrupią, ale za to są niskokaloryczne.



Składniki (na 2 porcje):
2 fioletowe marchewki
2 podłużne buraczki
3 fioletowe podłużne ziemniaki
1 czerwona cebula
oliwa z dodatkiem skórki cytrynowej 
(można użyć zwykłej)
gałązki świeżego rozmarynu
różowa sól
100 g fety
oliwa do skropienia po upieczeniu
pieprz

Wykonanie:
1. Buraki i cebulę obierz, marchew i ziemniaki umyj. Warzywa pokrój w 2-3 mm talarki, ułóż na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, warzywa powinny leżeć osobno. Skrop oliwą, posyp różową solą, dodaj rozmaryn (można oberwać i posypać igiełkami). 



 2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, warzywa piecz ok. 20-30 minut. Nie powinny za długo się piec bo mogą się zbyt wysuszyć lub przypalić.

3. Upieczone warzywa podawaj z pokrojoną w drobną kostkę fetą. Można je jeszcze delikatnie skropić oliwą i oprószyć pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!