niedziela, 23 kwietnia 2017

Zielone naleśniki z ziołowym serkiem z rzodkiewkami

Wiosna nas w tym roku nie rozpieszcza, choć na początku kwietnia temperatury były prawie letnie to teraz końcówka jest iście arktyczna. Zimno, mokro, nieprzyjemnie. Tylko na moim talerzu zielono i wiosennie, aż miło popatrzeć. Cieniutkie naleśniki z mąki orkiszowj razowej, aby były zielone zblenderowałam liście czosnku niedźwiedziego z napojem sojowym i dodałam do reszty składników. Na farsz wymieszałam kremowy serek twarogowy z ziołami i cieniutko pokrojonymi rzodkiewkami. Jest lekko i przyjemnie, a dzięki kwiatuszkom (z mojej uprawy tarasowej) i kolorowo.





Składniki:
Ciasto:
2 jajka
0k. 3/4 szkl. napoju sojowego
ok. 3/4 szkl. razowej mąki orkiszowej
2 łyżki oleju rzepakowego
ok. 1/2 szkl. wody gazowanej
50 g czosnku niedźwiedziego
sól morska

Farsz:
250 g kremowego sera twarogowego
1 łyżeczka czubricy zielonej
sól morska do smaku
ok. 8 rzodkiewek
kilka listków bazylii i oregano

Wykonanie:

1. Do kielicha blenderującego wrzuć porwane liście czosnku niedźwiedziego, wlej napój sojowy i zblenduj na gładko. W misce roztrzep jajka, wlej zieloną mieszankę, dodaj mąkę orkiszową, sól, olej. Zmiksuj i odstaw na 30 minut. Ciasto powinno zgęstnieć, dolej wówczas odpowiednią ilość wody gazowanej, by je rozcieńczyć na typowe ciasto naleśnikowe (nie może być za gęste).

2. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzej, wlewaj ciasto naleśnikowe i smaż cienkie placki. Odkładaj na talerz. 

3. Serek wymieszaj z ziołami, solą, czubricą. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z serkiem. Na każdy naleśnik rozsmaruj po całości cienko farsz, złóż w kopertę lub zwiń w rulony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!