sobota, 6 maja 2017

Tajska zupa curry z makaronem mie

Rozgrzewająca, pyszna zupa przepełniona smakami: pikantnym, słodkim i kwaśnym. Gotowana na bulionie z dodatkiem trawy cytrynowej, imbiru, liści limonki kafir. Zupa po za jej wyjątkowym smakiem ma również właściwości prozdrowotne. Czosnek, imbir, kurkuma działają przeciwzapalnie i są wskazane przy przeziębieniach.







Składniki:
Na bulion:
1 udko kurczaka 
lub inną bardziej tłustą część
2 szalotki
2 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 trawy cytrynowe
3-4 liście limonki kafir

2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
500 ml mleczka kokosowego
2 piersi kurczaka
sól
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 limonka
1 małe chilli
1/2 pęczka kolendry

250 g makaronu mie

Wykonanie:

1. Do garnka wlej ok 1 litra wody, włóż umyte udko, dodaj resztę składników, gotuj na wolnym ogniu, aż bulion zredukuje się o prawie połowę. Bulion przecedź. Dodaj do niego pastę curry. Wymieszaj, aż się rozpuści. 

2. Piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, włóż do bulionu i krótko zagotuj, do bulionu wlej mleczko kokosowe, dodaj kurkumę i wg uznania plasterki chilli (w zależności czy lubisz bardziej ostre). Dopraw brązowym cukrem, solą i sokiem z limonki. 

3. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Zupę podawaj z makaronem i kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!