sobota, 28 października 2017

Babka korzenna z gruszkami

To jest taka bardzo zwykła babka, ale dodatek przypraw korzennych i gruszki sprawił, że jest niezwykła :-) Bardzo wilgotna i aromatyczna a dodatek czekoladowego kremu z lekką nutą cynamonową dodał jej jeszcze więcej atrakcyjności i smakowitości. Ale, żeby było też ładnie, na kremie wylądowały plastry karmelizowanej gruszki, prawda że nieźle wyglądają na zdjęciach? 




Składniki:

Ciasto:
100 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka, osobno żółtka i białka
200 g mąki orkiszowej jasnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonych goździków i anyżu
1 gruszka, ok. 200g
trochę mąki do obsypania gruszki

Krem:
130 g mascarpone
1 ciemna czekolada
2-3 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Dekoracja:
1 gruszka
cukier

Wykonanie:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodaj żółtka i ucieraj. Białka ubij w osobnej misce na sztywno. 

2. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i dobrze połącz. 

3. Gruszkę pokrój (bez obierania) w dużą kostkę, obtocz cienko w mące, dodaj do ciasta, całość wymieszaj szpatułką. Dodaj białko i delikatnie wmieszaj w ciasto. Ciasto przełóż do keksówki o wym. 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu wyjmij z formy i odklej papier. 

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, delikatnym strumieniem wlewaj rozpuszczoną czekoladę i miksuj. Powstałym kremem wysmaruj babkę. 

5. Gruszkę nie obieraj, postaraj się ją dosyć cienko pokroić, pozostaw też gniazdo nasienne i ogonek, będzie się ładnie prezentować po skarmelizowaniu. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na duży talerz wysyp cukier i obtaczaj plasterki gruszki z obydwu stron, przekładaj od razu na blachę. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 15 minut, po tym czasie przewróć plasterki i piecz jeszcze 15 minut. Blachę wyłóż i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Plasterkami gruszki dekoruj ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!