Różowe oponki bardzo przypadły do gustu mojej córce, ze względu na kolor lukru. Lukier to nic innego jak mieszanka cukru pudru, soku buraczkowego i dodatku wody różanej. Oponki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
250 g twarożku (Speisequark, 40% tł.)
400 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
100 g kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
1 l oleju lub smalcu
Lukier
cukier puder
sok z buraczków (z kartona)
kilka kropel wody różanej
Wykonanie:
1. Ser wymieszaj z jajkami i cukrem, dodaj resztę składników, wyrób ciasto. Wyłóż na stolnicę obficie obsypaną mąką i rozwałkuj na placki o grubości 1-1,5 cm (nie polecam cieńszych bo będą twarde po usmażeniu). Wycinaj szklanką kółka o śr. 5-6 cm a kieliszkiem lub nakrętką od butelki środki.
2. W garnku rozgrzej olej lub smalec. Wkładaj po kilka oponek i smaż na złoto z obydwu stron. Odkładaj na ręcznik papierowy.
3. Lukier: do cukru pudru dodaj tyle soku, by uzyskać pożądaną gęstość, dla smaku i zapachu można też dodać kilka kropel wody różanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!