środa, 14 lutego 2018

Odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami

Proste i pyszne ciasto, bardzo wilgotne przez nasączanie go syropem pomarańczowym.





Składniki:
3 jajka
150 g cukru
200 ml oleju słonecznikowego
200 g kwaśnej śmietany
150 g mąki orkiszowej jasnej
100 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
skórka otarta z 1 pomarańczy

2-3 pomarańcze
150 g cukru
100 ml wody

Wykonanie:

1. Pomarańcze szorujemy. Kroimy w 3-4 mm plasterki. Na szeroką patelnię wlewamy wodę i dajemy cukier. Gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Mieszamy, układamy plasterki pomarańczy. Karmelizujemy ok. 15 minut. 

2. Ciasto: wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Cienkim strumieniem, nie przerywając ubiajania wlewamy olej. Dodajemy śmietanę i ubijamy.

3. Mąkę i sodę przesiewamy. Dodajemy z mielonymi orzechami i skórką pomarańczową do mokrych składników. Mieszamy razem.

4. Okrągłą formę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy jeden przy drugim plasterki pomarańczy. Wylewamy ciasto.

5. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

6. Z ciasta ścinamy wyrośniętą górkę. Robimy kilka dziur i jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem (zostawić ok. 2 łyżek). Po wystudzeniu ciasto przełożyć na talerz do góry dnem. Górę posmarować pozostałym syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!